Nepálský cestovní deník - Kathmandu



V ochranném náručí Himaláje, na jehož svazích tak nádherně kvetou rudé rododendrony, které se staly národním symbolem Nepálu leží Kathmandu, fascinující hlavní město země. Centrem Kathmandu je Durbar square čili Palácové náměstí, rozkládající se kolem Královského paláce. Jednu stranu náměstí zabírá palác „živoucí bohyně“. K zadní stěně královského paláce přiléhá náměstí Basantapur pojmenované podle nejvyšší palácové věže. Z náměstí vybíhá oblíbená ulice Freak street.

Na pahorku nad městem se tyčí buddhistická stúpa Svajambhunáth. Jedná se o nejstarší stúpu na území Nepálu. Stúpa Svajambhunáth je jedním z nejdůležitějších poutních míst v Nepálu. Věřící ji obcházejí ve směru hodinových ručiček a roztáčejí 108 modlitebních mlýnků, které ji obklopují. Opice lozí po svatyňkách a kradou z nich obětiny, které sem lidé přinášejí. Díky jejich přítomnosti si toto místo vysloužilo také svůj druhý název „Opičí chrám“.

Nepál je dnes maoistickou republikou. Síla tradice je ale v této himálajské zemi silná. Doslova na každém kroku tady najdeme hinduistické a buddhistické chrámy a navzdory vládnoucí komunistické ideologii v zemi stále přežívá i víra v mnohá božstva a démony. Ve svém paláci v centru hlavního města Kathmandu dál žije živoucí bohyně Kumárí Dévi. Mladičká dívka, která ochraňuje káthmándské údolí a jako ztělesnění mocné bohyně mu vládne.



Okomentovat

My Instagram

Designed By OddThemes | Distributed By Blogger Templates