Nepálský cestovní deník 1. díl


Nepálský cestovní deník vznikal jako dárek pro Zu. Zatímco ona trekovala v Nepálu já jsem zpracovávala cestovní deník. Vzhledem k tomu, že to bylo překvapení a ona nevěděla co chystám, nejsou tam uvedeny její poznámky z cesty, ale i  tak je deník plný různých informací o Nepálu a o místech, která navštívila. Použila jsem deník z Paperblanks, který měl na úvodních deskách mapu a přímo vybízel k tomu, aby z něho byl cestovní deník. Deník je ručně psaný, ilustrovaný a doplněný fotkami od Zu.


Na první straně je kresba s nápisem Nepál, aby nikdo nebyl na pochybách, kam se Zu vydala. Postupně jsou tam vypsány města, kterými během treku projížděla. 



Další strany zahrnují rozpis jednotlivých dnů a popis toho co bylo v plánu.






Následuje mapa cesty po Nepálu. Zaznačená jsou ty největší a nejznámější místa, která navštívila. 



Dále následuje přehledný souhrn informací o Nepálu a potom už slovní popis Nepálu. V této maličké republice schované mezi velmocemi Indií a Čínou (Tibetem) se nachází obrovské kulturní a přírodní bohatství. Život Nepálců je svázán mnoha zvyky a tradicemi, které se značně liší od zvyklostí u nás doma. Říká se, že Nepál si buď zamilujete nebo se už nikdy nevrátíte. 




Nepálské klima je vzhledem k výškovým rozdílům v jednotlivých oblastech odlišná, ale v zásadě se střídají čtyři roční období. Treková sezóna kulminuje v březnu a dubnu a dále od října do listopadu. Nejvíce turistů zde přijíždí na podzim, kdy ještě není příliš zima, nejsou zasněžená horská sedla a monzunové deště již skončily.



V Nepálu se střetává indická, čínská a tibetská kuchyně. Nepálská kuchyně není nijak rozmanitá a odpovídá drsnému charakteru země. Většina jídel je bez masa a hodně pálivá.



Okomentovat

My Instagram

Designed By OddThemes | Distributed By Blogger Templates