Nepálský cestovní deník - historie



Významnou události v historii Nepálu je narození Buddhy roku 563 př. n. l. v Lumbiní na jihu Nepálu, údajně také pobýval v Patánu.

Za vlády dynastie Mallú, která začala vládnout roku 1207 byla společnost hinduizována a mnoho architektonických památek pochází z tohoto období. 

Stát se postupně rozpadl na tři království. V 18. století byla království dobyta a sjednocena Gurkhy. V roce 1814 vyhlásili Britové Nepálu válku. Přestože Nepál ztratil asi třetinu svého území, nikdy nepřišel o svou nezávislost. V těchto válkách se proslavili stateční bojovníci Gurkhové, kteří přes velkou početní převahu Britů Nepál dlouho bránili. 


Po masové demonstraci a masakru na Durbarském náměstí v dubnu 1990 se stal Nepál Konstituční monarchií. V prvních svobodných volbách zvítězila Liberální kongresová strana, ale díky pokračujícím nepokojům se vláda rozpustila a roku 1994 získali ve volbách většinu mandátů komunisté. 

V roce 2006 byla schválena prozatimní ústava, ve které parlament schválil změnu, díky které přestává být hlavním představitelem státu král a Nepál se tak stal federativní demokratickou republikou. 

Okomentovat

My Instagram

Designed By OddThemes | Distributed By Blogger Templates